Samorząd

RUSZYŁA PROCEDURA DOT. BUDOWY BUDYNKÓW WZOROWANYCH NA SPICHLERZU W OSTRÓDZIE!

Na dzisiejszej sesji Rady Miasta wrócił temat zagospodarowania terenu po dawnym spichlerzu, przy ul. Spichrzowej. Więcej o sprawie i planach inwestora pisaliśmy tutaj: PANORAMA OSTRÓDY ZNÓW ZE SPICHLERZEM? – RUSZA PROCEDURA.

Przypomnijmy, że wcześniej, w listopadzie 2019 roku radni odłożyli temat przystąpienia do zmiany planu zagospodarowania przestrzennego. Na dzisiejszej sesji temat powrócił i tym razem przyjęto uchwałę rozpoczynającą procedury administracyjne.

JOTA Group złożyła 4 czerwca 2019 roku do Urzędu Miasta prośbę o zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego obowiązujący dla nieruchomości gruntowych spółki mieszczących się przy ul Spichrzowej i Słowackiego. Miejscowy plan obowiązujący na tym terenie został uchwalony w 1998 roku i na chwile obecną przewiduje obsługę turystyki. Zmiana planu miałaby nastąpić nastąpić na mieszkaniowy wielorodzinny, z dopuszczeniem funkcji usługowej.

Jak argumentowała przedstawicielka firmy w listopadzie 2019 roku, w tej chwili teren jest niezagospodarowany. Spółka chce to zmienić, dlatego już poczyniła szereg działań takich jak rozbiórka tzw „Baru Letniego” od długiego czasu straszącego w tym miejscu i zagrażającego bezpieczeństwu mieszkańców, uporządkowano również teren.

Pomimo naszych prac, które poczyniliśmy na tym terenie jest on nadal niebezpieczny. Jest niedostatecznie doświetlony, wykorzystywany przez osoby nadużywające alkoholu i przez to całkowicie wyłączony z tkanki żyjącej Miasta Ostródy – mówiła przedstawicielka firmy JOTA

Na tym terenie planowane jest postawienie zespołu 3 budynków mieszkalnych wielorodzinnych, o tej samej wysokości, lecz różnych rozmiarów, wzorowanych na budynku dawnego spichlerza. Usytuowane one mają być na działkach przy ul Spichrzowej i Słowackiego.

Teraz przedstawiciel firmy JOTA Group uzyskał pozytywną opinię konserwatora zabytków, postanowiono także rozjaśnić kolorystykę budynków i dokonać pewnych zmian zgodnie z sugestiami konserwatora i opinii mieszkańców, co wcześniej sugerowali niektórzy radni. Zmiany i projekty wyglądu calości będą konsultowane.

Według opinii przedstawiciela firmy, konserwator uważa, ze budynki powinny być wzorowane na dawnym spichlerzu i to będzie punkt wyjściowy do dalszego opracowywania projektu. Jak podkreślił, działka będzie otwarta i nie bedzie ogrodzona, tak, by każdy mógł np. napić się kawy. Jak zapewnił, po przejściu procedur administracyjnych budynki nadadzą temu miejscu odpowiedni wygląd. Zmiany i projekty będą konsultowane.

Radni przyjęli uchwalę o przystąpieniu do sporządzenia zmiany planu zagospodarowania przestrzennego przy ul. Spichrzowej, co umożliwia dalsze działania w tej sprawie.

REKLAMA